Конституція України в ч. 1 ст. 3 проголошує людину, її життя і здоров'я, недоторканність і безпеку найвищою соціальною цінністю. Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України «Про транспорт», підприємства транспорту зобов'язані забезпечувати безпеку життя і здоров'я громадян, безпеку експлуатації транспортних засобів, охорону навколишнього природного середовища. В Указі Президента України «Про невідкладні заходи щодо забезпечення безпеки авіації України» наголошується, що «забезпечення безпеки авіації є першочерговим завданням державного регулювання діяльності авіації України».

Метою навчальної дисципліни є отримання теоретичних знань у сфері правового регулювання суспільних відносин у сфері авіаційної безпеки, у тому числі в міжнародно-правових аспектах, а також формування у студентів практичних навичок щодо самостійного розв’язання проблем, пов’язаних з реалізацією норма законодавства у сфері організаційно-правового забезпечення авіаційної безпеки

З метою досягнення зазначеної вище мети необхідно забезпечити виконання ряду пізнавальних і виховних завдань, зокрема: вивчення правового регулювання авіаційної безпеки на державному рівні регулювання національного, авіаційного законодавства; ознайомлення з видами, порядком здійснення авіаційного страхування, з випадками настання відповідальності в галузі цивільної авіації; правового забезпечення діяльності аеропортів, правового регулювання авіаційної безпеки; вивчення міжнародних нормативно-правових актів, що регулюють авіаційну безпеку, а також із специфікою діяльності міжнародних організацій, в галузі авіаційної безпеки.

Оволодіння курсом «Організаційно-правове регулювання авіаційної безпеки» передбачає здобуття студентами необхідних знань під час лекцій, практичних занять та в ході їх  самостійної роботи.  

При вирішенні конкретних практичних завдань з окремих тем студентам слід уважно ознайомитися з умовами і змістом таких завдань, суттю і основними напрямами їх вирішення, якомога більше спираючись при цьому на положення окремих статей відповідних кодексів та іншого законодавства.