Системна деградація природного середовища, викликана порушенням природноресурсової та природоохоронної рівноваги, приз­вела до глибокої екологічної кризи у планетарному масштабі. Через складну екологічну ситуацію у більшості держав світу, погіршення загального екологічного стану в Україні вивчення законодавства у галузі охорони навколишнього природного середовища набуло пріоритетного і надзвичайно актуального зна­чення. Застосування екологічного законодавства в умо­вах еколого-економічної кризи, розвитку рин­кових відносин в державі є досить складним за­вданням і одним із основних напрямків роботи судів, органів прокуратури та органів внутрішніх справ України.

Відносини у сфері використання природних об’єктів та забезпечення екологічної безпеки мають певні особливості та забезпечуються збалансованою взаємодією природних, технічних та соціальних систем, комплексом взаємопов’язаних політичних, економічних, організаційних, державно-правових заходів. 

Це визначає необхідність вивчення норм екологічного права студентами юридичних навчальних закладів і відповідної йому навчальної дисципліни.

Система курсу екологічного права підготовлена на основі новітнього екологічного законодавства і відповідно до оновленої програми курсу екологічного права та поділена на дві основні частини – загальну й особливу.

Основу Загальної частини становлять теми, в яких висвітлюються питання екологічного права та обов’язки громадян, розглядаються особливості права власності на природні ресурси та права природокористування, правового забезпечення екологічної безпеки, системи органів і функцій управління природокористуванням та охороною довкілля, економіко правового механізму та юридичної відповідальності за порушення екологічного законодавства.

До складу Особливої частини включені теми, присвячені висвітленню особливостей, притаманних окремим видам права природокористування, відтворення природних ресурсів та охорони довкілля, а саме: правовому регулюванню використання та охорони земель, надр, водних ресурсів, атмосферного повітря, рослинного і тваринного світу. Розглядаються також питання користування природно-заповідним фондом України, особливості охорони та правового забезпечення ефективності природокористування природно-заповідним фондом, правового регулювання охорони курортних, лікувально-оздоровчих і рекреаційних зон. Окремо вивчається питання правового забезпечення запобігання надзвичайним екологічним ситуаціям та їх ліквідації.

Оволодіння курсом екологічного  права передбачає здобуття студентами необхідних знань під час лекцій, практичних занять та в ході їх самостійної роботи. 

При вирішенні конкретних практичних завдань з окремих тем студентам слід уважно ознайомитися з умовами і змістом таких завдань, суттю і основними напрямами їх вирішення, якомога більше спираючись при цьому на положення окремих статей відповідних кодексів та іншого законодавства.