Запровадження в економіку України ринкових форм господарювання з одночасним забезпеченням державою соціальної орієнтації економіки України, вимагають відповідного законодавчого закріплення і корегування підходів до правозастосовної практики. В зв’язку з цим підвищуються вимоги до майбутніх фахівців з правознавства щодо знань господарського права та практичних навичок застосування норм господарського законодавства в повсякденній правозастосовній практиці.

Господарське право – є сукупністю правових норм, якими визначено коло суб’єктів господарювання та врегульовано порядок здійснення ними господарської діяльності.

Більш глибоке опанування матеріалом з господарського права забезпечить ознайомлення з нормативними актами господарського законодавства, що пропонується до кожної теми, а також з рекомендованою додатковою літературою.

Метою дисципліни є вивчення основних засад державного регулювання порядку здійснення господарської діяльності, правового статусу учасників господарських правовідносин, правових підстав господарської відповідальності, а також законодавчого та судового захисту їх прав та законних інтересів.

Господарське право  базується на положеннях Конституції України, окремих кодексів, насамперед Господарського кодексу України, багатьох  законів, а також відомчих нормативно-правових актів.

Оволодіння курсом господарського права передбачає здобуття студентами необхідних знань під час лекцій, практичних занять та в ході їх індивідуальної і самостійної роботи.  

При вирішенні конкретних практичних завдань з окремих тем студентам слід уважно ознайомитися з умовами і змістом таких завдань, суттю і основними напрямами їх вирішення, якомога більше спираючись при цьому на положення окремих статей відповідних кодексів та іншого законодавства.