Державне (конституційне) право зарубіжних країн як навчальна дисципліна в тій чи іншій формі викладається на всіх юридичних спеціальностях. Необхідність вивчення цієї дисципліни обумовлено місцем, яким державне (конституційне) право, як головна галузь права, займає в національній системі права. Крім того, викладання цієї дисципліни сприяє політичному самопізнанню, розумінню місця і ролі Української держави в світі, розв'язанню питань державотворення в нашій країні.

Державне (конституційне) право зарубіжних країн як навчальна дисципліна - це система знань про відповідну науку і головні галузі права зарубіжних країн. Її конкретний зміст визначається навчальними програмами, які розробляються кафедрою на основі існуючих вимог, типових програм та з урахуванням специфіки навчального закладу, в якому вона викладається. Робоча програма навчального курсу «Державне (конституційне) право зарубіжних країн» для студентів всіх форм навчання спеціальності 081 «Право» відповідає загальним вимогам, які пред'являються до такого роду документів.

Програма передбачає засвоєння матеріалу курсу у процесі лекційних і практичних занять, а також самостійної роботи студентів. Лекційний курс націлений на розкриття основних проблем державного (конституційного) права зарубіжних країн З метою засвоєння й закріплення теоретичних знань, які студенти отримають на лекціях і в процесі самостійної роботи, деякі, найбільш актуальні теми, розглядаються на практичних заняттях.