Однією з найбільш ефективних форм навчання, системного засвоєння студентами правових знань є практичні заняття, потреба в яких особливо велика у викладанні такого навчального курсу як «Історія держави та права України».

На практичних заняттях з «Історія держави і права України» студенти можуть простежити процес становлення і розвитку держави, її механізм, форму державної єдності та систем права на території України з найдавніших часів до сучасності.

Практичні заняття доповнюють лекційний курс та забезпечують поглиблене вивчення більш складних і важливих тем курсу, розвивають уміння самостійно вивчати, аналізувати законодавчі акти, формувати й обґрунтовувати історико-теоретичні висновки та узагальнення.

Для підготовки до практичного заняття студенту рекомендується тема, план, який розкриває її зміст, список літератури, який висвітлює зміст поставлених питань.

Результатом вивчення історії держави і права України мають стати практичні вміння та навички, необхідні для подальшого оволодіння фаховими дисциплінами, оскільки знання історії та особливостей зародження, формування, функціонування та розвитку держави і права забезпечують можливість об'єктивного аналізу та з’ясування причин і особливостей державотворчих процесів і правових явищ.

Системність набутих знань сприяє розумінню студентами, майбутніми бакалаврами права, значення для суспільства та держави тієї галузі професійної діяльності, до якої вони готуються.